top of page

Att stötta skulptörer & artister

Bakom VARJE kit finns en riktig människa som lagt tid och energi på att skapa något med sina egna händer, med sin egna fantasi och glädje. En skulptör skulpterar dockdelarna för hand!

Sedan producerar denna person sitt kit, antingen via ett företag eller helt själv.

Tyvärr finns det sen alltid de som bedrar för egen vinning. De som kopierar någon annans dyrbara verk. Det finns många bovar här, och i många led - se nedan.

Bov nr 1. De som kopierar kit-delarna och säljer dessa till "artister"

Bov nr 2. De som köper dessa kopierade kit, målar, sätter ihop och säljer dem som färdiga dockor.

Bov nr 3. De som medvetet väljer att köpa dessa färdiga kopior.

HUR VET JAG OM EN DOCKA ÄR AUTENTISK, ALLTSÅ ÄKTA?

Ett äkta kit kostar ofta mellan 1000 kr - 2000 kr.

Är då priset för den färdiga dockan, med nedlagda timmars arbete bakom sig rimligt?

Bakom varje kit finns en skulptör, och skulptören har döpt sitt kit med ett namn.

Finns det tydligt med i informationen vilket kit OCH vilken skulptör som har skapat dockan i fråga?Handlar det om en kopia, så anges aldrig ett skulptörnamn, eftersom de inte kan namnge någon, då det skulle vara för lätt att googla och få fram sanningen. Samma kit kan ha olika namn på samma sida, påhittade namn som skapar en illusion om att varje färdig docka är unik.

Varje nyare kit har ett COA (Certificate of authenticity)

Det betyder att med varje äkta docka följer ett äkta certifikat, en lapp där det står vilken skulptör som skapat kitet och vad kitet är döpt till. En bov har inget sådant. Däremot finns det de som försöker hävda att det finns eller kopierar dem också. De kommer däremot aldrig att vara identiska till den äkta varan, precis som att kitet faktiskt skiljer sig åt som kopia.

En reborn består av vinyl och tyg, alternativt endast vinyl.

Av någon anledning har de ej insatta fått för sig att silikon är bäst, och det är något många frågar efter utan att veta vad det egentligen innebär. Detta har bovar givetvis snappat upp, och nämner ofta att deras dockor är gjort av "silikon-vinyl". Det är två helt skilda material som inte går att blanda. Det existerar ingenting sådant! Och en ÄKTA docka helt i silikon kostar vanligtvis från 20 000 kr och uppåt.

Ett och samma kit har alltid samma längd

Den här kan vara svår för den som inte är insatt, eftersom man kanske inte vet om att det finns ett äkta och ett oäkta kit. Men storleken skiljer sig faktiskt på ett oäkta och äkta kit. Hos en bov ljugs det ofta också om att storleken är annorlunda på dockorna, även fast det är samma kit.

En riktig artist har sällan överflöd av färdiga dockor

Hittar du en sida med oändliga valmöjligheter när du letar docka?  En artist som lägger pengar på att köpa äkta kit och målar och rotar dem ordentligt för hand gör detta med omsorg och MÅNGA timmars arbete. Det är orimligt att ha en hel hemsida full av billiga dockor när det tar så lång tid och kostar så mycket att skapa.

En riktig artist söker efter vuxna köpare och samlare

En reborn är ett konstverk. Det finns ingen artist som önskar att deras docka skapad av hög kvalité kommer till ett litet barn och förstörs. En bov däremot marknadsför ofta sina dockor som lekdockor till just barn.

En riktig artist kan sällan sponsra influencers

En riktig artist kan någon gång då och då göra en så kallad "Giveaway" där kunder och följare kan vinna en docka. Detta görs för att visa sin tacksamhet eller för att nå ut mer med sin konst. Men det kostar mycket för artisten att göra detta. Ibland kanske någon t.om kan tänka sig att skicka till en influencer istället för Giveaway för att nå ut. Men då är det ett undantag och sker inte ofta. En bov däremot kan med lätthet skicka ut till mängder, oftast barn. Eftersom de har så låga kostnader, och ofta kan även dockorna vara fabriksmålade. Det gör inte lika ont för dem att nå ut.

bottom of page